In EU en VS daalt CO2-uitstoot, India en China veroorzaken groei

Recent verschenen twee belangrijke rapporten over de ontwikkeling van de mondiale CO2-uitstoot. De VN publiceerde het Emissions Gap report. Het Global Carbon Project publiceerde het Budget 2017. Uit dit laatste jaarrapport blijkt dat de vreugde over de stabilisatie van de CO2-uitstoot zoals die vorig jaar werd verwelkomd van korte duur blijkt te zijn. De wereld draait gewoon door; de lange termijntrend van de jaarlijkse stijging is weer terug en zal in 2017 ongeveer twee procent bedragen. Vooral China en India zijn debet aan deze groei.

GAPPicture1

Het VN-rapport bevestigt deze cijfers. In dat rapport wordt ook gekeken naar de afgelopen tien jaar. Dan blijkt dat de EU en de VS er ondanks de stijgende economische groei in geslaagd zijn de CO2-emissies te beteugelen.

GAP2Picture1

In het rapport van het Global Carbon Project is ook een vooruitblik opgenomen voor de effecten van de CO2-uitstoot op de opwarming van de aarde. Daarin wordt bevestigd dat alle seinen op rood staan. Zonder echte ingrijpende maatregelen stevenen we af op veel meer dan twee graden opwarming.

GAP3Picture1

Het VN-rapport geeft dan ook aan dat het noodzaak is om fossiele grondstoffen ongebruikt te laten als we de trend van verdere opwarming tot staan willen brengen. Dit Emissions Gap Report berekende hoeveel fossiele brandstoffen in de bodem moeten blijven zitten (aandeel van de bekende voorraad) om de Parijse doelen te halen:

  • steenkool: 80 tot 90 procent
  • aardgas: 50 procent
  • aardolie: 35 procent

De VN heeft een analyse gemaakt van strategieën om tot reducties te komen van CO2-uitstoot. Daarbij berekende ze tevens de kosten van die maatregelen. Ook een beschouwing van het afvangen van CO2 maakt onderdeel uit van de beschouwing.

GAP4Picture1

Lees hier het hele rapport

Deel op: Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook