In de komende drie jaar moet er 10.000 megawatt aan drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd in India. De overheid van het land is een ambitieus programma gestart om dit te realiseren.

SECI, De Solar Energy Corporation of India, gaat verschillende projectvoorstellen van uitgenodigde ontwikkelaars beoordelen. Deze corporatie, die wordt overzien door het ministerie van nieuwe en hernieuwbare energie van India, gaat naar aanleiding van de projectvoorstellen bepalen of de marktcapaciteit groot genoeg is om de doelstelling van 10.000 megawatt te halen.

Omdat India over veel grote waterreservoirs beschikt wil het zich richten op drijvende zonneparken voor het opwekken van duurzame energie. Het realiseren van een zonnepark op water gaat vaak gepaard met minder fysieke en wettelijke hindernissen dan bij zonneparken op land.

India wil in 2022 een zonne-energiecapaciteit van 100 gigawatt geïnstalleerd hebben. Terwijl er momenteel maar 750 megawatt aan operationele zonneparken is geïnstalleerd.

Zonneparken op water bieden het voordeel dat ze automatisch gekoeld worden door het water en ze geen plek op bebouwbaar of vruchtbaar land innemen. Daarnaast zorgt de reflectie van zonlicht op water voor een hogere opbrengst.

Al eerder schreven we over drijvende zonneparken in Nederland en China.

Deel op: Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook